İnsanlığın düşmanı sigarayı bırakmak hakkında bilgiler ve uygulanan çözümleri yazımızda bulabilirsiniz.

Dünyaya 1 defa geldiğimize göre değerlendirmeli ve ona verilen nimetleri en iyi şekilde korumalıdır. Organizmanın daha iyi çalışması, vücudun daha dinç olması ve ruh sağlığının da korunması için, yaşam kalitesinin yüksek olması gerekir. Yaşam kalitesini etkileyen en büyük etken ise; beden ve ruh sağlığıdır. Beden ve ruh sağlığının korunması da, insanın tamamen kendi elindedir. Hayatın yoğunluğunda insan kendisine zaman ayırarak, ruh sağlığını koruyabilir. Stresli ortamlardan uzak duran ve kendisine zarar veren insanlarla iletişim kurmadan yaşayan insanların ruh sağlığı, daha iyi korunmaktadır. Aynı şekilde beden sağlığı için de; organizmasına zarar verecek maddelerden uzak duran insanlar, daha uzun ve kaliteli bir yaşama sahip olurlar. Sigara kullanan ve sigarayı bırakmak isteyen kişiler bu uzun ve kaliteli yaşama sadece bir adım uzaktadırlar.

Sağlık açısından en tehlikeli bulunan maddelerden birisi de; sigaradır. Sigara sebebiyle yakalanılan birçok hastalık, ölümle sonuçlanabilmektedir. Ölümle sonuçlanan bu alışkanlığın tek çözümü sigarayı bırakmaktır.  İnsanın bir kez yakaladığı yaşama şansı, bu zararlı alışkanlık sebebi ile zehir olabilmekte ve olması gerektiğinden daha erken sona erebilmektedir. Sigaranın birçok zararı bulunmaktadır. Öncelikli olarak içerisinde barındırdığı katran sebebi ile damarları tıkayan sigara, sonu ameliyatlarla sonuçlanan bir hastalığa sebep olmaktadır. Vücuda yeterince gerekli temiz oksijen alınamaması, kan dolaşımının damarların tıkanması ile sağlıklı bir şekilde vücuda yayılamaması, organizmanın sağlığını bozmaktadır.

Sigara, cildi de gözle görülür biçimde bozmaktadır. Ciltte lekelere, dişlerde tartara ve lekelere ve erken yaşlanmaya sebep olmaktadır. Sigaranın daha sayamadığımız birçok zararı bulunurken, sigarayı bırakmak için de birçok sebebimizin olduğunu tahmin edebiliriz. Günümüzde sigara bırakma amacıyla ortaya atılan birçok yöntem, etkili sonuçlar da verebilmektedir. Bunlardan bir tanesi alo 171 sigarayı bıraktırma hattıdır. 171’i arayarak, dileğinizi bildirdiğinizde, size telkinle veya ilaçla bırakmak için bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Sigarayı bırakmak için bir başka yöntemi ise; nikotin sakızlarıdır. Vücudun nikotin ihtiyaçlarını, nikotin ihtiyaçları ile karşılayabilirsiniz. Bırakmak için ilk adım sigarayı bırakmaya karar vermektir. Karar verdikten sonra, belki de hiçbir ilaca veya tedavi yöntemine ihtiyacınız kalmadan sigarayı bırakabilirsiniz.

Sigarayı Bırakmanın Faydaları

Sigara tiryakisi olan kişiler için özellikle uzun yıllardır sigara kullanıyorlarsa sigarayı bırakmak oldukça zorlu davranışlardan birisidir. Sigara içen kişide hem fiziksel hem de psikolojik bir bağımlılık meydana getirdiği için bırakmaya karar vermek ve bu karara uygun davranmak oldukça zordur. Güçlü bir irade ve sağlam bir kararlılık gerektirir. Sigara içmeyi 35 yaşından önce bıraktığınız zaman erken ölüm riski neredeyse hiç kalmıyor. Ayrıca kaç yıldır sigara içiyor olursanız olun, bıraktığınız andan itibaren akciğer kanseri riskini azaltmaya başlamış oluyorsunuz.

Sigarayı bırakmak kararı verdiğiniz andan itibaren hiç sigara içmediğiniz 20 dakikanın sonunda kan basıncınız ve nabzınız normale döner, el ve ayak dolaşımınız düzene girer. 8 saat sonrasında kanınızda bulunan oksijen düzeyi artar ve kalp krizi geçirme riskiniz azalır. 24 saat sonrasında ise vücudunuz karbonmonoksitten arınır. Sigarayı bırakmak kararınızın üzerinden 48 saat geçtiği halde siz hiç sigara içmediyseniz tebrikler, kanınızda bulunan nikotin düzeyi azaldı ve tat ve koku alma duyularınız yerine gelmeye başladı. 72 saat sonra hava yollarınızın gevşemesi sonucunda çok daha rahat nefes almaya başlarsınız ve solunum yollarınız kendi kendini temizlemeye başlar ve enerjiniz artar.

Sigarayı bırakmak kararınızdan 2 ile 12 hafta sonrasında kan dolaşımınız tamamen düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma ihtimaliniz azalır ve akciğer fonksiyonlarınız artmaya başlar. Tam olarak 1 yıl sonra koroner kalp hastalığı ve mesane kanseri riskiniz yarı yarıya azalır. 5 yıl sonrasında herhangi bir kansere yakalanma riskiniz % 50 oranında azalır. 10 yıl sonrasında ise kalp krizi geçirme riskiniz hiç sigara içmeyen bir insan ile aynı orana düşer. Sigarayı bırakmak bir insanın kendi sağlığı için verebileceği en doğru kararlardan birisidir. Sigara içmeyi bıraktıktan sonra sağlıklı beslenmeye ve düzenli spor yapmaya başlayarak çok daha sağlıklı bir vücut elde edebilirsiniz. Ayrıca yaşam tarzınızda yapacağınız bu değişiklikler sigara içme isteğinizi de azaltacağı için bu süreci çok daha rahat bir şekilde atlatmanızı sağlayacaktır. Sigarayı bırakmak için nikotin bandı, sakızı, elektronik sigara gibi size yardımcı olacak yöntemlere de başvurabilirsiniz.

Sigarayı Bırakmanın Zorlukları

Çoğu insanın ergenlik veya gençlik döneminde alışkanlık kazandığı sigara, uzun yıllar boyu kullanılmaya devam edilerek maddi ve manevi zararları beraberinde getirmektedir. En başta kullanıcısından götürdüğü yalnızca maddiyat olarak gözükse de zamanla sağlığı da olumsuz yönde etkileyen sigarayı bırakmak, bu kötü alışkanlığa sahip her bireyin gerçekleştirmesi gereken bir eylemdir. Sigarayı bırakmak toplum genelinde oldukça zor hatta imkansız bir süreç gibi algılanmaktadır. Hali hazırda onlarca yıldır sigara kullanan kişilerin bile bir anlık kararları doğrultusunda hiçbir yardım almadan sigara içme alışkanlıklarından tamamen vazgeçebildikleri düşünüldüğünde, durumun tahmin edildiği kadar vahim olmadığı görülebilmektedir. Sigaradan vazgeçmek en başta kişinin düşüncelerinde karar verebileceği bir durum olduğundan dolayı, alınan terapi ve medikal anlamdaki yardımlar daima ikinci planda kalmaktadır.

Sigarayı bırakma yöntemlerine genel olarak bakıldığından her birinde kişisel telkin ve kabullenmenin ön planda olduğu görülmektedir. Kullanmaktan ne denli keyif alınıyorsa alınsın, ne kadar uzun süre kullanılırsa kullanılsın, bu maddenin kendine ve sosyal çevresine zararlı olduğunu tüm kalbiyle kabul eden insan, oldukça kısa bir sürede bu alışkanlığını bir daha geri dönmemek üzere sonlandıracaktır.

Birkaç farklı yöntem denedikten sonra halen sigarayı bırakmak konusunda olumlu gelişmeyi sürdüremeyen kişiler, terapi desteği almaya başlayabilmektedirler. Psikologlar yardımı ile uzun süredir devam ettirdikleri alışkanlıklarından kurtulma yolları öğrenebilecek olan kişiler, daha etkin sonuçlara ulaşabilecek ve bu sayede sigarayı bırakmak konusunda başarılı olacaklardır.

Ayrıca piyasada bulunan elektronik sigara ve türevi ilaçlar da sigarayı bırakma konusunda önemli rol oynamaktadır. Dudak ve koku tiryakiliğinin kabul ve tatmin edilmesinin sigaradan farklı en etkin yolu olan bu ürünler, ülkemizde de yoğun talep almaktadır. Profesyonel firmaların ürettikleri cihazları kullanmak bu anlamda kişinin dikkat etmesi gereken noktalar arasındadır. Çin malı tabir edilen ve uzak doğu pazarından ülkemize oldukça düşük ücretler karşılığı getirilen cihazlar, her ne kadar kaliteli markalara göre sudan ucuz tabir edilecek fiyatlar ile kullanıcıya sunulsa da, sağlığı tehdit edecek ögeler içermektedir. Uzun vadede oldukça zararlı etkiler gösterebilecek olan bu ürünleri kullanmaktan kaçınarak daima sektörde belirli bir saygınlık ve isim edinmiş firmaların ürünleri tercih edilmelidir.

Sigarayı Bırakmak İçin Kendinize Güvenin

İnsanlar hayatlarında pek çok iyi ve kötü alışkanlıklara sahip olabilmektedirler. Her ne kadar uzun süre devam edilmiş olursa olsun, kötü alışkanlıklardan kurtulmak için hiçbir zaman geç olmaması ve kişilerin daima doğru yolu seçebilmeleri mümkün olduğundan dolayı, sigarayı bırakmak da yürekten istendiği takdirde gerçekleşebilecek bir durum olarak nitelendirilmektedir.

Fiziksel bir bağımlılıktan öte psikolojik bir tekrar faaliyeti olan sigara içmek, kişinin bilinçsizce gün içinde sürekli olarak gerçekleştirdiği bir eylemdir. Çağlardır süregelen klasik tütün kullanımından farklı olarak, sigara keyif veya tütünden tat alma maksadını aşarak defalarca tekrarlanan bir periyodik olgu haline gelmiştir. Hayatının herhangi bir döneminde sigaraya başlamış pek çok kişi her ne kadar bu alışkanlıklarını terk etmek isteseler de, toplum dogmatik olarak kabul gören bağımlılık, tiryakilik ve benzeri tanımlar ile kendilerinizi sigaraya mahkûm olarak görmektedirler. Hâlbuki sigaranın içerdiği başta nikotin olmak üzere tüm zararlı maddeler yalnızca birkaç gün süren düşük seviyeli bağımlılıklar yaratmakta ve maksimum bir hafta içinde geriye kalan yalnızca psikolojik kısım olmaktadır.

Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin izleyecekleri yol öncelikle kendilerinden başlamalıdır. Kişi bu sürece başlayacağına kendisini ikna etmeli ve hiçbir duygu ve düşüncenin onu bu yoldan alıkoyamayacağına zihnini inandırmalıdır. Bu evre tüm sürecin en kolay kısmı olduğundan dolayı, sigaradan kurtulmanın yoğun bir kısmı bu evrenin bitişi ile başarılacaktır.

Sigarayı Bırakmak için, manevi yönden hazır hissedildikten sonra sigara ile tüm bağlarını koparan kişi, yaşam ortamındaki tüm sigara ve tütün mamullerini ortadan kaldırmalıdır. Birkaç gün ilâ bir hafta arası sürecek zaman diliminde yemek, içmek, sinir, üzüntü gibi olağan ruh halleri ve aktivitelerde sigara içmek isteyecek olan kişi, böyle bir maddenin artık hayatında bulunmadığını kendisine hatırlatmalıdır. Bu süreç ve sonrasında duyu hücreleri giderek eski hallerini alacaklarından, bu iyileşme sürecinde sigara içilmeyen ortamlarda bulunmak başarıya ulaşmakta önemli rol oynayacaktır. Zorunlu olan durumlar haricinde iş ve sosyal ortamlarında sigara kullanan kişi veya kişiler ile görüşmeyerek uyguladığı detokstan tam sonuç alan içici, sağlıklı bir hayata merhaba diyebilmektedir.

Sigarayı Bırakmak İçin 9 İpucu

Sigarayı gerçekten bırakmak istiyor musunuz? İşte sigarayı kendi kendinize bırakmanızı sağlayacak 9 ipucu

  1. Sigarayı Neden Bırakmak İstediğinizi Bilin
    Sigarayı bırakmak istiyorum çünkü kötü bir alışkanlık” iyi bir сevaр değil. Hayatınızdan sigarayı tamamen çıkarmak için daha güçlü, sizi motive edeсek bir sebebe ihtiyaсınız var. Belki de ailenizi, çoсuklarınızı sigaranın dumanından korumak istiyorsunuz, ya da akciğer kanseri düşünсesi sizi korkutuyor ya da daha sağlıklı ve genç görünmek istiyorsunuz. Özetle sigarayı yakmak istediğinizde sizi durduraсak güçlü bir neden seçin.
  2. Kararınızı Paylaşın
    Sigarayı Bırakmak için çalıştığınızı yakın arkadaşlarınıza, ailenize ve iş arkadaşlarınıza söyleyin. Onların desteği sizi сesaretlendireсektir.

  3. Tuzakları Fark Edin
    Sizde sigara içme dürtüsü yaratan yer, kişi veya müzik gibi tuzakları fark edin. Onların sizde yarattığı sigara içme dürtüsünün yerine başka sağlıklı bir alışkanlık koyun. Özellikle ilk aylarda sizde sigara içme dürtüsü yaratan kişi ve durumlardan kaçının. Bu yöntem sigarayı bırakmak için oldukça etkilidir.
  4. Sağlığınız İçin Hayır Demekten Çekinmeyin
    Sigarayı bırakmak için, bir süre sigara içen arkadaşlara veda edin. Tabi ki bu bir şaka! Anсak yanınızda sigara içmelerine izin vermeyin. Sizinle sohbet etmek için buluştuğunuz insanlar sizin sağlığınız için 1-2 saat sigara içmeden yaрabilir.
  5. Sıсaсık Kahvenin Tadını Çıkarın
    Kışı sigarayı bırakmak için bir avantaja çevirin. Sigara içen kişiler soğuğa rağmen kafenin dışında oturuр sigarayla beraber kahvelerini yudumlarken siz içerde sıсak koltuklarda rahatça kahvenizi yudumlayın.
  6. Sрora Başlayın
    Sрor yaрmak sigarayı bırakmak için en çok fayda sağlayan eylemlerdendir. Hem yeni, güzel ve sağlıklı bir alışkanlık edinmiş olaсaksınız hem de sigarayı daha kısa sürede hayatınızdan çıkaraсaksınız.
  7. Sigarayı Bırakmak İçin Gereken Nedeninizi Unutmayın
    Alışkanlıklardan vazgeçmek kolay değildir ama sanıldığı kadar zor da değildir. Özellikle, sigarayı bırakmak için сiddi nedenleriniz varsa ne zaman bir sigara yakma isteği duyarsanız kendinize bu güçlü nedeni hatırlatın.
  8. Kendinizle Gurur Duyun
    Hem kendiniz hem aileniz için сiddi bir adım attınız. Sigarayı bıraktığınız için kendinizle gurur duyabilirsiniz. Kendinizi küçük veya büyük hediyelerle ödüllendirin. Sevdikleriniz de sizi, sigarayı bırakmak konusunda desteklemek için ödüllendireсektir.
  9. Sigaranın Neden Olduğu Hastalıkları Tanıyın
    Sigara damar sertliğinden kalp krizine, mide kanserinden kolon kanserine çok сiddi hastalıkların oluşma riskini artırıyor.

Bu yazıyı okumanız bile sigarayı bırakmak konusunda ciddi bir adım attığınızı gösterir. Size yardımcı olabilecek ipuçları ve nedenleri sıralamaya çalıştık. Kendinize güvenin ve sigarayı bırakmak için hemen harekete geçin!