Elektronik sigara kullanmaya teşebbüs eden her kişi, mutlaka zararı olup olmadığını bilmek ister. Elbette bunu düşünürken sigaradan daha az zararlı olacağını unutabiliriz. Ne kadar araştırısanız araştırın elektronik sigaranın zararları hakkında çok bilgi yoktur. Bunun nedeni zararı verecek olan cihaz değil içindeki likit ile alakalıdır. Detaylara aşağıda anlattık.  Herkses esigara kullanmayı düşünürken, sigaradan daha sağlıklı bir yöntem bulmaya çalışır. Çünkü insanlar sigarayı hayatlarından kolayca çıkaramadıkları için bir çok arayışa girerler. Dünya da sigarayı bıraktırma ürünleri satışı yapılan bir sektörün doğuşu da buna paralel devam eder.

Elektronik sigara teknik olarak zarar vermez. Zararı veren içindeki likittir. Her likit zarar verir mi? Vermeyeni ya da çok az vereni var. Peki likitin zararını nasıl anlayabilirsiniz? Her şeyden önce markası ve içeriği belli olan likit kullanın. Seçim yaparken de nikotin oranını yüksekten düşüğe doğru kullanacak biçimde ayarlayın. Alıştıktan sonra da sıfır nikotinli kullanarak en az zararla kullanmış olursunuz.

Elektronik Sigara Belgeseli (BBC)

Elektronik Sigaranın Zararları Hakkında Yapılan Bilimsel Araştırmalar

FDA (Food and Drug Administration) Tarafından Yapılan Araştırma

Uluslararası sağlık kuruşu olan FDA tarafından 2009 yılında piyasada yer alan iki firmaya ait 18 çeşit elektronik sigaranın likiti incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda elde edilen veriler şu şekildedir:

  • Kanserojen olduğu bilinen ve tütünde de yer alan nitrosamine’leri içerdikleri örneklerin yarısında görülmüştür.
  • İnsanlar için toksik olduğu bilinen dietilen glikol %1 oranında saptanmıştır.
  • Çoğu örnekte tütünde de yer alan ve insan sağlığına zararlı olduğu daha önce ispatlanmış olan anabasine, myosmine ve beta nikotryine tespit edilmiş olup bu maddeler ekshale edilen (soluk havasındaki) buharda gösterilememiştir.
  • Nikotin içermediği belirtilen örneklerin hepsinde düşük seviyede de olsa nikotin tespit edilmiştir.
  • Nikotin içeren ve içerdiği miktarlar üzerindeki etiketlerde aynı olarak yazan örneklerin hepsinde 26.8-4.2 mcg/100mL puff arasında değişen değerlerde nikotin tespit edilmiştir.

Ayrıca FDA dışında yapılan çeşitli çalışmalarda formaldehit, keton, cıva, tetrametilpirazin gibi bir takım sağlığa zararlı olabilecek kimyasalların tütün dumanına kıyasla anlamlı derecede az da olsa bulunduğu gösterilmiş, bu düşük dozların sağlık riski oluşturmayacağı üzerinde durulmuştur. FDA tarafından bu araştırmalar sonunda bazı esigara likitlerinin gösterildiği gibi masum olmadığı ve bu konuda yapılan sağlık uyarılarının yetersiz olduğu raporlanmıştır (Temmuz 2009). Elektronik sigaralar birliği ve birtakım sağlık yayın ve araştırmacıları tarafından FDA’in bu bulguları her ne kadar eleştirilere maruz kalmış olsa da bu cihazlar konusundaki sağlık endişelerinin artmasına yol açmıştır. Karşıt görüşü savunan araştırmacılar tarafından likitlerde yer alan zararlı maddelerin konsantrasyonlarının insan sağlığına zararlı olacak değerlerin 1/1000.000’I kadar düşük olduğu, bu nedenle zararlı olduklarının söylenemeyeceği belirtilmiştir.

Amerika Toplum Sağlığı Hekimleri Birliği (AAPHP) Tarafından Yapılan Araştırma

Nisan 2010 tarihinde AAPHP tarafından e-sigaraların tütün kullanıcısı olan yetişkinlere verilmesinde sakınca olmadığı belirtilerek, bu şekilde 4-8 milyon yetişkinin hayatının sigara kullanımına bağlı oluşabilecek hastalıkların önlenmesiyle kurtarılabileceği söylenmiştir. Ancak bu cihazların FDA tarafından tekrar sınıflandırma düzenlemesine gidilerek ilaç/cihaz kombinasyonu yerine tütün ürünleri sınıfına dahil edilmesi gerektiği de belirtilmiş ve bu cihazların küçüklere satılmasına da karşı oldukları vurgulanmıştır.

Kanada Sağlık Ajansı Tarafından Yapılan Araştırma

Mart 2009 tarihinde Kanada Sağlık Ajansı tarafından e-sigara likitlerinin geleneksel tütün ürünlerinin daha güvenli bir formu olarak piyasaya sunulmuş olmalarına karşın nikotin zehirlenmesine yol açma veya nikotin bağımlılığını tetikleme gibi olumsuz etkilere yol açabilecekleri raporlanmıştır.

Sonuç

Yukarıda bahsedildiği gibi elektronik sigaranın zararları sağlıksal olarak değerlendirilmediği, cihazın içine konulan likit ile ilgili riskler olduğu belirtilmiştir. Bu sebepten elektronik sigara likit ürünleri alırken, bitkisel, sertifikalı ve bilinen markaları tercih etmenizi öneriyoruz. Kullanım amacının keyif değil, bırakmaya yönelik olması, 2 veya 3 ay gibi bir zamanda nikotin seviyesi düşürülerek planlı bir şekilde elektronik sigarayı da bırakmanızı tavsiye ediyoruz.